BEFORE AND AFTER - Victorian Villa

BEFORE
This attractive semi-detached Victorian villa had a beautiful garden which was not well connected to the house and the owners wanted to create a contemporary garden room to extend their living space and have good views and access to their garden. Cost was also an important element, the extension had to be simple but elegant. 



AFTER
The resulting extension used simple sliding doors allowing two thirds of the rear glazed wall to open up to the garden and also to have good garden views.  The flat roof was drained to an integral gutter with aluminium fascia powder coated to the same colour as the patio doors, again keeping clear, simple lines to the extension.


BEFORE
Internally the space has been opened up to the garden and walls removed to create more generous spaces.  The narrow door openings have changed to a sliding glass wall.






 
AFTER
The new garden room serves as an informal Living/Dining room with a new fireplace set into the wall.  The wall of glazing has light curtains to protect against the glare of the sun and for privacy at night.  The sloping glazed roof light brings light into the darker areas of the house and has opening sections to allow a good cross flow of ventilation.  The room is heated with underfloor water filled ducts.